ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “tabura yönelik inceleme sürecinin tamamlandığı, üyelerinin insan hakları ihlallerine karıştığına dair kanıt bulunmadığı” kaydedildi. Azov, Amerikan teçhizatı ile “daha profesyonel, daha güçlü ve düşman için daha korkutucu hale gelecek.” denildi.
Ukrayna Ulusal Muhafızları bünyesinde yer alan Azov Taburu, “Kremlin’in yalanlarının yıkıcı bir darbe” aldığını belirtti ve ABD’nin bu kararını memnuniyetle karşıladı.
Rusya ise karara tepkili. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD’nin Rusya’ya zarar vermek için “neo-Nazilerle flört etmeye bile hazır olduğunu” söyledi.
ABD’de alınan bu karar, Ukrayna ordusunun personel ve teçhizat sorunu yaşadığı ve Rusya’nın cephede ilerlediği bir dönemde geldi.
AZOV TABURU NEDİR VE RUSYA NEDEN “NAZİ” OLARAK GÖRÜYOR?
Merkez karargahı Mariupol’de bulunan ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan Azov Taburu, 2014’te Berdyansk kentinde, Ukrayna ordusunu ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı desteklemek amacıyla bir gönüllü taburu olarak kuruldu. Kurucusu ve lideri yıllarca aşırı sağcı çevrelerde bulunan Karkiv Üniversitesi Tarih Fakültesi’nden mezun Andriy Bilezkiy.
Bu kadar tartışmalı olmasının nedeni, taburun savaşçılarının milliyetçilerden ve aşırı sağcılardan oluşması.
Azov, 2014’te Mariupol’un Rusya yanlısı ayrılıkçılardan geri alınmasında etkili oldu.
Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı topyekun işgale başladıktan sonra Azov Taburu’nu Nazi olmakla suçlamış ve savaşın sebeplerinden biri olarak Azov Taburu’nu göstermişti. Aynı yıl Moskova, mahkeme kararıyla Azov’u terörist gruplar listesine eklemişti.