Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, 1 Ocak 2024’te Japonya’da yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremde 330 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Türkiye’de depreme hazırlık yapmak lazım” dedi. ANKA’ya konuşan Moriwaki şunları söyledi:
JAPONYA’DA BİNANIN İÇİNE GİRİLİR: Japonya’da da Türkiye’de de deprem oluyor ama Japon insanları hazır oluyor. Türkiye’de insanlar neden panik oluyor? 2011’de Tokyo’da iki kişi maalesef balkondan atladı ama Japon değillerdi. Türkiye’de herkes genel olarak merdivenden kaçmaya çalışıyor. Maalesef Maraş’taki depremde en fazla ceset gördüğüm yer merdivenler oldu. Asansör kullanılmayacağı biliniyor ama merdiven de kullanmamak lazım. Hiç kimse merdivenden kaçmaya çalışmayacak, orada kalacak. Japon’ya da insanlar tabela, fayans gelebilir diye deprem sırasında binanın içine kaçıyor. Yanlış söylemiyorum çünkü binalar insanı korumak için var.
HAYAT ÜÇGENİ: Bina çökebileceği için masanın yanında hayat üçgeni oluşturulmalı. İnsan susuz sadece üç gün yaşayabilir. Su varsa insan bir ay yaşayabilir. Onun için su olması lazım yaşam üçgeni olarak yatağının yanında. Salonda koltuğun yanına şişe koymak lazım. Ayrıca her zaman bir tane çikolata, metal düdük ve tuz olmalı. Tuz niye lazım şimdiye kadar duymadınız, insan iki hafta sonra aniden güç kaybı yaşıyor bu tuzsuzluktan oluyor. Tuz varsa biraz dilinize koyacaksınız. O yüzden benim her zaman yanımda su, çikolata, metal düdük ve tuz oluyor.
HAZIRLIK YAPMAK LAZIM: Sadece herkes bize ‘Ne zaman ne büyüklükte deprem olacak’ diye soruyor. Türkiye’ye de depremin geldiğini kabul etmek lazım ve ona göre hazır olmak lazım. Kahramanmaraş’taki depremden sonra 1 Ocak 2024’te Japonya’da 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Japonya’da aynı büyüklükte depremde 330 kişi kaybetti. İki taraf da dua ediyor. Japonya, dua yapmadan önce mutlaka kendi yapabileceği evi iyi mi, evinin zemini iyi mi kötü mü bunları araştırıyor. Depreme hazırlığını yapıyor. Ama Türkiye’de hiçbir hazırlık yapılmadan dua yapılıyor. Türkiye’de depreme hazırlık yapmak lazım.
EGE VE MARMARA: Ege bölgesinde ince, kısa çok fay hattı var ama büyük deprem beklemiyorum. Marmara bölgesinde 7,5 gibi büyük deprem beklemiyorum. 6-6,5 büyüklüğünde deprem olabilir. 2000 yılından sonraki binalar iyi ama önceki binalar, yumuşak zeminse çok kötü durumda olabilir. Öyle yerlerde kentsel dönüşüm yapmak lazım. Binayı sıfırdan yapmak değil güçlendirme yöntemi de kullanılabilir.
(ANKA HABER AJANSI)
More Stories
Artvin’de Deprem Bilinçlendirme Etkinliği
İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Kırsal Mahalle Muhtarlarıyla Buluştu
Osmaniye’de Deprem Felaketinin Yıl Dönümünde Mevlit Programı Düzenlendi